6 Nisan 2012 Cuma


İNTERNET BAĞIMLILIĞI VE RUH SAĞLIĞI


Gelişen teknolojile birlikte hemen hemen her evden bilgisayar ve internet bulunmaktatır. Faydalı amaçlarda kulanıldığı gibi bazen de zararlı amaçlar içinde kullanılmaktadır. Buda kötü sonuçlara sebebiyet vermektedir.  Günümüzde yetişkinler  kadar çocuklarda internette çok zaman geçirmekteler. Bazı çoculların aşırı kullanmaları sonucu bağımlılık yapmasına neden olmaktadır.

                

 KİMLER BİLGİSAYAR/İNTERNET BAĞIMLISIDIR?

‘’Araştırmalar iş ya da ödev hazırlama süresi hariç bağımlı olmayan bir kullanıcının haftalık bilgisayar/internet kullanım süresinin ortalama 5 saat civarında olduğunu göstermektedir. İş ya da ödev hazırlama süresi hariç haftalık 8-10 saati aşan bilgisayar ve internet kullanımı, bilgisayar/internet bağımlılığı olarak tarif edilmektedir. Bilgisayar/İnternet bağımlısı olarak tanı konulanların haftalık 8-10 saatin üzerinde internete bağlı kaldıkları saptanmıştır.’’
 












Bağımlılığın belirtileri;
1.   İnternet ile ilgili aşırı zihinsel uğraş içinde olma.
2.   Bilgisayar/internet kullanımının azaltılması durumunda yoksunluk belirtilerinin ortaya çıkması. Örneğin huzursuzluk, bunaltı, internette neler oluyor hakkında takıntılı düşünceler, isteyerek veya istemeyerek tuşlara basma hareketi yapmak vs.
3.   Aşırı kullanım nedeniyle sosyal çevre ile problemler yaşamak (aile, okul, iş, arkadaşlar).
4.   Bilgisayar/internet kullanımının yol açtığı sorunlara (sağlık, okul, ailevi vb.). rağmen aşırı olarak devam etmesi
5.   Bilgisayarın başında çok fazla zaman geçirmekten kaynaklanan suçluluk duyma ve büyük bir zevk alma arasında gidip gelme.
6.   İnternette bağlı kalabilmek veya internete bağlanabilmek için dürüst olmayan girişimlerde bulunmak (yalan söylemek, hırsızlık yapmak gibi)

BİLGİSAYAR VE İNTERNETİN AŞIRI KULLANIMINI ENGELLEMEK  YA DA AZALTMAK İÇİN NELER YAPILMALIDIR?
Bu konuda aileye büyük işler düşmektedir. Anne-baba  çocuğun internet kullanımıyla ilgili bazı kurallar koymalı ve çocuğun kurallara  uymasını sağlanmalıdır.  Ve bazı önlemler almalıdır.
Bu önlemler;






1.   Bilgisayarın yerinin değiştirilmesi ve diğer aile bireylerinin bulunduğu yere taşınması. Bu sayede çocuğun güvenli olmayan sitelere girmesi engellenir.
2.   Internet defteri oluşturulması. Örneğin, internete haftalık giriş ve çıkış saatleri için çizelge yapılmalı ve çizelge anne-baba tarafından kontrol edilmelidir. Böylelikle çocuk internette ne kadar zaman kalcağı kontrol altına alınır.
3.   Çocuğun arkadaşlarına sosyal ortamlarda daha fazla zaman ayırması sağlanmalı ve arkadaşları ile internet dışı yollarla iletişim kurması özendirilmelidir. Çocuk bu sayede arkadaşlarıyla daha çok zamn geçirir. Kimllerle iletişim kurduğunu bilmemiz kulaylaşır.
cevrekoleji.co- cevrekoleji.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder