11 Mart 2012 Pazar

UŞKUN NEDİR?(muş muzu)


Uşkun, kuzukulağıgiller (Polygonaceae) ailesinden, bazı yerlerde boyu 100 – 150 santimetreyi bulan otsu bir dağ bitkisdir. Uşkunun bir filin kulaklarını andıran büyük yaprakları bulunuyor. Bu yaprakların ortasındaki gövde, dibinden kesilerek şehirlere getiriliyor.
 
Dış kabukları tıpkı muz soyar gibi soyulup içi yeniyor. Lifli bir yapısı olan bu bitkinin tadı biraz ekşi ve biraz da mayhoş. Çiğnedikçe ağızda tatlı/ekşi bir lezzet kalıyor. Özellikle yemeklerin ardından yenen uşkun, Hazmı kolaylaştırıyor ve mideyi rahatlatıyor. İlkbaharda kar sularının erimeye başladığı zamanda ortaya çıkan, gövdesindeki kabuğu soyularak yenilen uşkun mide, bağırsak, hazımsızlık ve özellikle şeker hastalığına iyi gelmesinin yanı sıra afrodizyak özelliğine de sahiptir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder